El passat 15 de novembre es va celebrar el Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics, per la qual cosa la Unitat de Farmàcia de la Gerència d'Atenció Primària a la Comunitat Barcelonès Nord i Maresme de l’Institut Català de la Salut va fer una sèrie de recomanacions per fomentar la utilització racional d’aquests fàrmacs.
La resistència als antibiòtics es produeix quan els bacteris adquireixen la capacitat de resistir als efectes d’aquests fàrmacs. Com a resultat, els antibiòtics es tornen ineficaços, i cal cercar nous medicaments per tractar malalties que fins al moment es podien guarir fàcilment.
Aquest fet comporta una amenaça cada cop més gran per a la salut pública mundial, ja que les infeccions es tornen més difícils o fins i tot impossibles de tractar. Segons l’Organització Mundial de la Salut, la resistència als antimicrobians és ja una crisi sanitària i socioeconòmica mundial urgent. En l’actualitat, els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i generen una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros.
Què podem fer?
La Unitat de Farmàcia de la Gerència d'Atenció Primària i a la Comunitat Barcelonès Nord i Maresme apunta que és clau la corresponsabilitat en l’ús correcte dels antibiòtics. La ciutadania té un paper essencial en la lluita contra l’aparició de resistències als antibiòtics. I, en aquest sentit, les recomanacions més destacades que es fan des de l’atenció primària són:
En aquesta línia, al territori, s’ha establert una metodologia perquè als diferents nivells assistencials (atenció primària, atenció hospitalària, atenció comunitària i atenció sociosanitària) es treballi en el marc dels Programes d’Optimització de l’ús d’Antibiòtics (PROA) i així millorar la indicació i l’ús d’aquests medicaments. Aquest mètode s’ha treballat des d’una perspectiva multidisciplinària en la qual han participat professionals de medicina, infermeria, odontologia, farmàcia, farmacologia i microbiologia.