S'entén per treball comunitari, en el marc dels Serveis Socials Bàsics, aquelles accions encaminades a la prevenció, la detecció de situacions emergents, la capacitació i la potenciació de col·lectius i també a col·laborar amb iniciatives del territori per afavorir la cohesió i la inclusió social.
Aquestes accions van adreçades a grups o col·lectius de persones i es poden realitzar de manera conjunta amb altres serveis i amb el mateix col·lectiu implicat.
- Projecte Riera
- Menjador Social
- Escola de Família
- DISAM. Centre de Distribució Solidària d'Aliments d'Arenys de Munt
- Jornades Interculturals
- Projecte RADARS
Projecte Riera
La Junta de Govern ha signat un conveni amb la Direcció General d'Innovació Educativa per tal d'aplicar el Projecte Riera a l'IES Domènec Perramon, una iniciativa que ja funciona en altres municipis catalans.
Es tracta que alguns alumnes de 3r i 4t d'ESO que mostren fracàs escolar i que volen marxar a treballar tinguin un primer contacte amb el món laboral. En aquests moments, ja s'ha enviat una carta a totes les empreses i comerços.
Alguns d'Arenys de Munt i Arenys de Mar ja s'han mostrat interessats a participar d'aquesta iniciativa, que no suposarà cap cost per a l'empresa, i l'assegurança anirà a càrrec del centre d'ensenyament.
Menjador social
El menjador social és un projecte que es va iniciar l'1 de desembre del 2008, a través de les regidories d'Acció Social i de Gent Gran.
El projecte està adreçat tant a les persones majors de 65 anys com a aquelles persones menors de 65 anys amb risc d'exclusió social. Es tracta d'atendre les persones que estan soles oferint-los la possibilitat de fer un àpat calent en un espai de convivència en el qual troben companyia.
L'espai del menjador social està ubicat dins la Residència Nostra Sra. del Remei, al carrer Nou n. 2, i s'hi ofereixen àpats a l'hora de dinar, de dilluns a divendres.
Per poder accedir al servei de menjador social, us heu d'adreçar als serveis socials del municipi.
Escola de Família
L’Escola de Família d’Arenys de Munt es va crear per ajudar les famílies a descobrir les estratègies que ja tenen i oferir noves habilitats que els permetin millorar la seva tasca educativa.
En aquest projecte participen les regidories d'Acció Social, Ensenyament i Joventut i la comunitat educativa del municipi, conformada per l’Institut Domènec Perramon, l’Escola Sant Martí, l’Escola Sobirans, l’escola bressol La Petjada, l’escola bressol La Caseta Amagada, el Centre de Formació d'Adults Enric Camón i les AMPA dels centres.
Els seus objectius són:
- Proporcionar un espai de reflexió i intercanvi per a les famílies entorn del seu paper com a adults de referència per als seus fills i filles.
- Desenvolupar diverses estratègies per oferir a les famílies la informació necessària per dur a terme la seva tasca educativa.
- Sensibilitzar les famílies sobre les necessitats psicosocials dels fills i filles en els diversos moments del seu desenvolupament.
- Oferir recursos i assessorament a totes les famílies per a l’educació dels seus fills i filles.
- Crear espais de suport entre famílies que viuen les mateixes inquietuds.
- Apropar la visió entre famílies i institucions educatives.
- Crear un model de treball per al suport a les famílies des d’una perspectiva comunitària i compartida.
Des de l’Escola de Família s’ofereixen tallers i xerrades amb la intenció d’ajudar les famílies a descobrir les estratègies que ja tenen i oferir noves habilitats que els permetin millorar la seva tasca educativa. Aquestes activitats estan adreçades a famílies amb petita infància, famílies de primària i famílies d’adolescents del poble, segons les necessitats d’acompanyament pròpies de cada etapa vital dels fills i filles.
Per a qualsevol informació que necessiteu, us hi podeu posar en contacte a través del correu electrònic escoladefamilia@arenysdemunt.cat
Jornades Interculturals
Les Jornades Interculturals estan organitzades per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, amb el desig que al municipi hi hagi un espai per a la interculturalitat i la diversitat i convida tothom qui vulgui a assistir-hi.
Es tracta d’unes activitats que es porten a terme des de l’any 2000 i que conviden a la reflexió sobre com podem potenciar l’intercanvi d’idees i de costums amb altres cultures. L’objectiu és conèixer, compartir, experimentar i cohesionar la vida social dels veïns i veïnes.